Forum o muzyce i jej produkcji ;)
Podstawowe informacje
Co oznacz słowo MIDI (informacja)
Midi- sygnał midi to informacja wprowadzona do sekwencera studyjnego który wskazuje sekwencerowi jaki dźwięk w wirtualnym instrumencie ma zabrzmieć. Jest to pewnego rodzaju instrukcja dla wirtualnego narzędzia generującego dźwięk. Sygnał midi zostaje wprowadzony przez klawiaturę sterującą lub za pomocą myszki komputerowej lub innych narzędzi sterujących. Midi może mieć również zastosowanie sceniczne bez udziału sekwencera. Midi różni się tym od audio iż grając sygnał audio mamy do czynienia z sygnałem analogowym a grając sygnał midi mamy do czynienia z sygnałem cyfrowym.
Audio
Jak już wspomniałem nagrywając sygnał audio nagrywamy dźwięk analogowy czyli po nagraniu takiego dźwięku nie możemy już zmienić jego parametrów. Możemy powiedzieć że sygnał audio nie jest elastyczny.
Audio czy Midi???
Nagrywając muzykę za pomocą midi z pewnością będziemy korzystać z wirtualnych instrumentów. Korzystanie z takich źródeł dźwięku znakomicie spisuję się w muzyce elektronicznej. Dlaczego napisałem że sygnał midi jest elastyczne a audio nie. Ponieważ nagrywając midi mamy możliwość zmiany parametrów dźwięku np: wysokość dźwięku, długość brzmienia, tempo i wiele wiele innych. Sygnał audio nie ma takich zastosowań więc jest nieelastyczny. Oczywiście można do audio dodawać różnego rodzaju efekty ale na zmianę samego wizerunku i kształtu takiego nagrania nie mamy wpływu. Więc zabierając się za nagrywanie trzeba się zastanowić jakiego sygnału będziemy używać. Można oczywiście nagrywać audio i midi w jednym nagraniu. Tylko pamiętajmy o dopasowaniu odpowiednich kanałów w sekwencerach i możliwości nagrania ścieżek ale o tym jeszcze będzie mowa.